Tallarol de casquet

Sylvia atricapilla

El tallarol de casquet (Sylvia atricapilla) és un petit ocell molt comú als boscos, bardisses i zones arbrades de Santa Coloma de Farners. Es reconeix fàcilment pel característic «casquet» del cap: negre en els mascles i marró rogenc en les femelles. Discret però molt actiu, s’alimenta principalment d’insectes, fruits i baies, i destaca pel seu cant melodiós i variat, considerat un dels més agradables entre les aus forestals europees.

Família

Sylviidae

Mida

13-15 cm

de llargada

Envergadura

20-23 cm

Pes

14-22 g

Hàbitat

Boscos

amb ambients arbrats

Dieta

Insectívora

En aquesta fitxa

Descripció i Plomatge

El tallarol de casquet és un dels tallarols més comuns i fàcils d’identificar gràcies al seu característic «casquet» o capell negre del mascle. Té el cos gris-marró fosc al dors i clarament més pàl·lid a les parts inferiors, amb el cap d’un patró diferent segons el sexe: el mascle té un capell ben definit, brillant i d’un negre intens que es talla netament al darrere de l’ull i a la nuca.

La femella té el casquet d’un castany-marró vermellós igualment definit, una característica única entre els tallarols. Els joves recorden la femella però amb el capell més apagat. La resta del plomatge és gairebé idèntic entre sexes: cos gris-marró uniforme. Pic prim i punxegut, característic dels sylvids.

Hàbitat i Distribució

Present arreu de Catalunya en qualsevol ambient arbrat amb sotabosc: alzinars, rouredes, fagedes, boscos mixtos, boscos de ribera, parcs urbans amb arbustos, jardins frondosos. A la Selva i a Santa Coloma de Farners és un dels passeriformes més habituals durant tot l’any, especialment a partir de la tardor quan la població local es veu reforçada amb migradors.

Tendència Poblacional

El SOCC mostra una població estable o lleugerament en augment a Catalunya, amb una hivernada cada cop més important a terra baixa. El canvi climàtic i la disponibilitat hivernal de fruits ornamentals als jardins urbans han afavorit la hivernada al territori, fet que ha modificat el patró migratori clàssic de l’espècie.

Alimentació i Reproducció

  • Alimentació: A la primavera i estiu s’alimenta sobretot d’invertebrats: insectes, aranyes, larves, especialment per a alimentar els polls. A finals d’estiu i tardor canvia dràsticament la dieta a fruits i baies (figues, móres, baies d’arboç, ramells de raïm, baies de matabou i d’altres). A l’hivern, en zones suburbanes, sovint freqüenta jardins amb arbres ornamentals fruiters.
  • Reproducció: Cria entre abril i juliol, sovint amb dues postes anuals. Construeix un niu en forma de tassó d’herbes fines i pèls, a poca alçada del terra, amagat entre arbustos densos o heures. La femella pon entre 4 i 6 ous bla-rosats amb fines taques marronoses, incubats per ambdós pares durant 11-13 dies. Els polls deixen el niu al cap d’uns 10-12 dies.

Cant i Comportament

El cant del tallarol de casquet és un dels més bonics i variats dels tallarols, una sèrie melodiosa, flautejada i rica en variacions, sovint comparada amb el cant del rossinyol per la seva qualitat (encara que més curt i amb menys variació).

El reclam és un «tek-tek-tek» sec, semblant al de la merla però més suau. És un ocell discret que prefereix la cobertura vegetal i sovint passa més desapercebut del que la seva abundància faria pensar.

Continua explorant

Altres ratapinyaires del terme

Aligot comú

Aligot vesper

Astor comú

Citar aquesta fitxa

Informació de la fitxa